svestkove_knedliky2

Švestkové knedlíky

Máme za sebou první zářijový týden, který byl u nás hodně nabitý. Klukům začala škola, já dokončuju poslední korektury, abychom už konečně mohli Bjukitchen kuchařku vytisknout a navíc připravuju brunch pro zatím neznámý počet hostů, takže jsem malinko nervózní. Myslím, že je třeba se odměnit! Jestli taky máte pocit, že byste se měli trošku rozmazlit, uvařte si švestkové knedlíky a uvidíte, jak vám bude dobře! Hezký víkend!

Na 2 porce
Doba přípravy: 40 minut

250 g dobrého tvarohu
125 g polohrubé mouky
1 vajíčko
trochu mléka
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
8-10 švestek
hladká mouka na posypání válu

Na ozdobu:
50 g másla
40 g moučkového cukru
1 řecký jogurt

1438627183735

1438860944366

1. Přichystám si velký hrnec, do dvou třetin ho naplním vodou, mírně ji osolím a přivedu k varu.

2. Mezitím se vrhnu na přípravu knedlíků. Nejdřív si omyju švestky a pečlivě je osuším. Hlavně je nevypeckovávejte, jinak z nich vyteče šťáva.

3. Do mísy nasypu mouku, přidám prášek do pečiva, špetku soli, tvaroh a vejce. Vypracuju si vláčné těsto. Mělo by být spíš řidší a jemnější, protože pak jsou knedlíky hezky lehké. Čím víc mouky dáte do těsta, tím bude balení knedlíků jednodušší, ale zároveň budou podstatně hutnější.

4. Když se vám těsto bude lepit na ruce, přidejte trochu mouky, pokud se vám zdá naopak suché, přilijte trochu mléka. Konzistenci určuje tvaroh. Kupte co nejčerstvější, já nejraději používám tvaroh z Krasolesí anebo Jaroměřický.

5. Na vál si nasypu trochu hladké mouky a pustím se do knedlíků. Ruce si otisknu do mouky, ať se mi na ně nelepí těsto, a lžící ho naberu podle velikosti švestky. Pak ji zabalím, jako když válím kuličky. Švestka musí být celá schovaná, pozor i na malé trhlinky, aby se k ovoci nedostala voda a nevytekla z něj šťáva.

6. Když se mi voda začne vařit, dám do ní knedlíky a ztlumím plamen. Vařím 15 minut od chvíle, kdy knedlíky vyplavou na hladinu.

7. Mezitím si rozpustím máslo a připravím si vše na ozdobu. My je máme nejraději s moučkovým cukrem, máslem a řeckým jogurtem!

1438627616190

1438627659032

1438628433980

Jeden komentář k “Švestkové knedlíky

  1. Švestky vypeckuji a místo nich tam dávám krystalový cukr se skořicí. A u meruňkových knedlíků místo pecky půl kostky cukru namočené v rumu. Ty meruňkové si takhle přával můj taťka, a jsou…no, jeden neví kdy skončit, vlastně, když už opravdu nemůže…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *